Monument 80 jaar bevrijding Grathem

Het monument “Gewaardeerde Vrijheid” door Marcus Vankan

Het monument, vervaardigd uit Cortenstaal, stelt het silhouet van een Britse militair uit de Tweede Wereldoorlog voor. Hij stapt als het ware uit de omlijsting die symbool staat voor de comfortzone. Je kunt je bij een conflict zoals oorlog, terreur of bezetting  neutraal opstellen, de andere kant uitkijken of je terugtrekken. De militair kiest ervoor om te strijden voor vrijheid en rechtvaardigheid.

Eromheen staan 16 poppies ofwel klaprozen. Deze klaproos als symbool gaat terug tot het gedicht "In Flanders Field  uit de Eerste Wereldoorlog van de Canadese militair arts en dichter John McCrae, waarin de bloeiende klaprozen (In Flanders fields the poppies blow) in contrast staan met de talloze grafstenen waartussen deze onschuldige bloemen bloeien. Het is de bloem die de Britten dragen op 11 november. De dag dat zij de slachtoffers van de Eerste en Tweede Wereldoorlog, maar ook van alle conflicten sinds die tijd herdenken.

Het getal 16 verwijst naar de datum van bevrijding, 16 november 1944. Tevens staat het getal ook symbool voor de 16 kerkdorpen die samen de gemeente Leudal vormen. Deze keramieken klaprozen zijn door leerlingen van de bovenbouw van basisschool De Klink vervaardigd. 


Sponsoren 80 jaar bevrijding Grathem

ReiningCenter Meertenhof